Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen die problemen in het dagelijks leven veroorzaken of in stand houden. Het uitgangspunt van CGT is dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen nauw met elkaar verbonden zijn. Negatieve gedachten kunnen leiden tot ongewenste gevoelens en gedragingen, en door deze gedachten te veranderen, kunnen we onze emotionele reacties en gedragingen verbeteren.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Identificeren van negatieve gedachten: De eerste stap in CGT is het bewust worden van automatische negatieve gedachten die ons welzijn beïnvloeden. Dit kunnen gedachten zijn zoals "ik ben niet goed genoeg" of "het gaat toch mislukken."
Uitdagen van deze gedachten: In CGT leer je de nauwkeurigheid en realiteit van je gedachten te onderzoeken en deze in vraag te stellen. Bijvoorbeeld, je leert alternatieve manieren van denken te ontwikkelen die positiever en realistischer zijn.
Gedragsverandering: Naast het veranderen van gedachten richt CGT zich op gedragsverandering. Dit kan het oefenen van nieuwe vaardigheden zijn, zoals het veranderen van je reactie op stressvolle situaties, of het aanpakken van vermijdingsgedrag.
CGT is meestal een kortdurende, gestructureerde therapie waarbij je samen met de therapeut praktische tools en strategieën ontwikkelt om je gedachten en gedrag te veranderen. Het is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die cliënten helpt meer controle te krijgen over hun gedachten, gevoelens en gedrag.
Hier kun je er meer over lezen en een filmpje bekijken.